Stor guide til valg af snowboard

I guiden her vil vi komme ind på alt det essentielle, du skal tænke på når du køber et snowboard.

Du skal først fastligge hvilken snowboarder du vil være? Hvad er din kørestil pist, park, offpist/freeride, all-mountain? Hvilke niveau er du, vær ærlig overfor dig selv. Hvad er din vægt? Hvor høj du er?

Har du styr på disse grundlægende ting, så bliver du klogere omkring hvad du skal kigge efter når du skal ud og købe dit snowboard nedenfor.

Guide til køb af snowboard

Hvad er dit niveau?

Dit niveau på snowboard, kan have stor betydning for hvilket snowboard du får den bedste performance på. Her snakker vi at du skal fi nde et snowboard som passer til netop dig, og ikke blot det board du syntes ser smart ud.

Grundlægende skal du kigge på konstruktion, længde, fl ex, type af board, bredde, materialer – efter det kommer designet på selve boardet.

Husk når vi snakker performance, så snakker vi glæden om at stå på boardet, kontrol over snowboardet og at du kan udvikle dig på det. Derfor er det vigtigt du er ærlig over for dig selv, når du vælger eller bliver anbefalet af en specialist – så de kan vejlede dig korrekt. På den måde får du mest for dine penge og du får den bedste oplevelse på dit board.

Bredde på snowboard

At vælge den rigtige bredde, kan for nogen være lidt en jungle – men det er ret simpelt. Dine snowboardstøvler må stikk max gå lidt udover kanten.

Du kan forestille dig at du rider ned af pisten, er dit board for smalt, ja så rør dine støvler jo pisten – det kan skabe en dårlig oplevelse og i væreste fald, et ubrugligt board.

Når det så er sagt, så må det heller ikke blive for smalt – da du styre dit snowboard ved at presse på hælen eller på front foden.
Så altid når du prøver et nyt board, så stå i bindinger lidt gerne få en til at stå foran dig, så i kan teste hvor langt ned du kan komme før du rammer med tåen.

Snowboardets bredde

Kørestil og terræn

Lad også starte med at sige, uanset hvilket snowboard du vælger, så kan du performe på hele bjerget. Men ligesom alle andre produkter, så vælger man det produkt som passer til en.

Derfor skal du fastligge hvilken stil du kører, og kigge på boards indenfor den kategori. Er du så en blanding af fx. 2 ting. Ja, så vurder hvor god en snowboarder du er, og om du kan håndtere et freeride board på fx pisten – Ellers så er det sikre valg altid at gå med All Mountain, som vi anbefaler alle nye på snowboard.

Typer af snowboards

All Mountain – Som nævnt ovenfor er All Mountain snowboards, lavet til den som kommer på snowboard et par uger om året og står rider over hele bjerget – altså på pisten, lidt i parken og tager den måske lidt i offpisten uden at være specialist. All-Mountain er derfor det sikre valg.

Freestyle/Park – Har du stået på snowboard i flere år, og søger mod X-games kvalifi ceringen – eller bare elsker snowparken, miljøet deromrking, hop, jibs, rails, walls, switch – ja så skal du kigge efter et freestyle snowboard som er designet til netop at performe bedre i parken.
Det som der er med er park snowboard, det er at det er lavet på samme facon i begge ender som du kender det fra twintip ski. Det er nemt at håndtere alt efter hvilken position du har på boardet.

Der findes også det som kaldes et All Mountian/Freestyle board – Det vil for mange være et perfekt valg, og fl ere snowboard brands, laver den her type boards. Netop fordi mange gerne vil stå på pisten og i parken når man endelig kommer afsted på skiferie.

Pudder Snowboards – Et pudderboard er, et board som er designet til dyb powder og kontrol i den dybe sne. Men er du ikke på sæson eller kommer afsted mange uger om året. Så vil det for mange danskere ikke være et board som man anbefaler. Gå hellere med et af de overnævnte.
Freeride
– Et pudderboard, kan godt gå ind under freeride. Men freeride er et mere stift board, i og med at når man kommer ud i offpisten hvor det kan være både dyb sne, men du kan også komme ud for at sneen er stiv, fordi der har lagt sig en kant mellem det øverste lag sne og sneen under, hvis det er et uberørt område.

Så tager du afsted, hvor du søger udelukkende mod freeride og offpist, med allerede booket guide hjemmefra til hele ugen – ja, så er det her du går med et freeride board. Men er du så habil snowboard, tænker vi godt du ved det.

Splitboards – Et Splitboard, er til dig som har fået nok af folk på pisten og vælger at gå op af bjerget også det som kaldes touring. Med et splitboard kan du dele boardet på midten, sætte en belægning under dem så du kan gå i dem ligesom med ski. Når du gør dem klar til at toure op af bjerget, så skal du være klarover at man selvfølgelig skal ændre på sine bindinger, så de vender lige frem ligesom på ski.

Snowboard størrelsesguide

Alt efter hvilken typen af snowboard du vælger, så siger man at et snowboard skal gå dig til mellem dine skulder og op til din næse. Længden på dit board variere altså alt efter, hvilken type snowboard du vælger og hvor på bjerget du skal performe.

All Mountain – Går du med den mest brugte og solgte type af snowbaord på markedet, så vælger du et board som går dig til hagen.

Parkboard – Her vil du gerne have et lidt kortere board, så det er nemmere at rotere, hoppe og kontrollere. I og med boardet er kortere bliver det også lettere og derfor er det nemmere at lave tricks og hoppe rundt på. Typisk vil et park board gå dig til lige over skulderen.

Freeride – Når du bevæger dig ud i puddersne, og rider i offpisten – så vil man gerne have mere kontrol og vægt i boardet for at have en bedre performance. Det har du ved at vælge et er
lidt længere – til omkring næsen.

Snowboard Størrelsesguide
[difl_datatable _builder_version=”4.14.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/difl_datatable]

Skal du købe eller leje et snowboard?

Leje af snowboard
Er det din første skiferie, så anbefaler vi alle at man lejer snowboard på destinationen. Grunden til vi anbefaler man lejer på destinationen og ikke hjemmefra, det er at skulle du efter dag 1 eller 2 være virkelig træt af at vælte og ikke kan kontrollere et snowboard, så kan du gå ned i den lokale skibutik og skifte over til ski. Som regel uden ekstra beregning.

Det gode ved at leje det er at man kan skiftet og teste, med måde. Altså får du en støvle som fx. er for stor, så kan du få den byttet. Har du købt dit eget hjemmefra, så har du altså ikke denne mulighed.

Køb af snowboard
Har du været på skiferie fl ere gange, og ved du kommer afsted fl ere gange – så kan et snowboard med snowboard bindinger og snowboard støvler tjene sig hjem efter 4-6 skiferier. Og det har en
salgs værdi igen, når du gerne vil have et nyt sæt.

Derfor kan det være en super idé at investere i et sæt, så du kan få dit eget og ikke et sæt som bliver brugt en hel sæson eller som er brugt i fl ere sæsoner af en skibutik.

Snowboard bindinger er i de fl este tilfælde universale, og derfor passer de til de forskellige mærker. Så du Kan have et Salomon Snowboard, men have en Burton binding.

Det hotteste indenfor snowboard ligenu
Burton Step-on er toppen af poppen lige pt. Med deres step-on system, klikker du dine støvler i bindingerne. Det gør at du kan være i dit snowboard ligeså hurtigt som dem på ski.

Snowboardets flex

Når du skal købe et board, skal du være opmærksom på dit kommende snowboards fl ex. Det er selve fl eksibiliteten – altså hvor ”blødt” boardet er.
Tommelfi ngerreglen er her, at jo blødere det er, jo mere egner det sig til leg på pisten, tricks i snowparken og er også mere ideel for begyndere.
Dog kan din vægt også være relevant for fl eksibiliteten. Jo tungere snowboarder, jo stivere bør snowboardet også være.

Et snowboard har et “fl ex”. Flexet bliver målt ud fra fl eksibiliteten. Man måler et board fra 1-10, hvor 1 er det blødeste og 10 er det stivest.
Som nybegynder er det vigtigt man går efter et lavt fl ex, da boardet er nemmere at håndtere.

Blødt flex (1-3)
Et godt begynder snowboard som bruge på pisten, vil være et board med et lavt fl ex. Her får man et snowboard som kan lidt af det hele. Men er man lidt en haj på snowboard, og står på de stejlere pister hvor det kan være iset eller pukler, samt kører med høj fart – ja så skal man op i et højere fl ex.

Medium flex (4-6)
Har du stået på snowboard nogle uger, og har fat i kontrollen på boardet og søger mere fart – derved at du presser mere for at få farten op, så kræver det et stivere board. Så skal du gå med et board som har et fl ex mellem de her 4-6, hvor man får et godt solidt board som passer til på mange All Mountain og park boards.

Stift flex (7-10)
Som regel – Freeride og Splitboards. Et stift fl ex er for dig som har stået på snowboard i mange år, og kun befi nder dig på de sorte, røde eller i offpisten. Dermed er det ikke et fl ex som anbefales til nybegyndere på snowboard. Et stift fl ex er til dig som står med høj fart, vil have mere kontrol på iset områder, dig som har teknikken et på plads til at tage ud i offpisten.

Hvem laver gode snowboards?

Burton logo sort
Salomon sortt
Jones Snowboards logo sort
K2 logo sort
Nitro logo
Ride logo