Vælg en side
Overblik over 7 typer af skilifter
on november 21, 2021

Din skiferie er kun så god som den tid, du tilbringer på pisterne, og de store foretrukne skiferiesteder er begyndt at indse, at det er vigtigt at give skiløbere og boardere den mest bekvemme, komfortable og hurtigst mulige adgang til pisterne for at skabe en behagelig oplevelse.

Når man tager på skiferie, vil man gerne at skilifterne er hurtige, samt giver mulighed for at stå på lange pister. Det er 2 ting som sjældent hænger sammen, men flere skisportssteder bruger mange millioner på netop at udvide deres ski resort – så man netop får længere tid på pisten, man skal vente mindre tid i lift køerne.

De mest brugte typer af skilifte

Typer af skilifte

Stolelift

En stolelift er nok det første, man kommer til at tænke på, når man tænker på en skilift. Den har plads til mellem to og ti personer, og de kører op og ned på en kæmpe wire som trækker rigtig mange lifter adgangen. Når man tager en stolelift, bliver der åbnet for båsen og man gør sig klar til at sætte sig ned i liften, når man så er ved at ramme toppen bliver liftens fart sænket.

Det er ikke noget stort problem, men du skal være forberedt på det. Man ser rigtig mange nybegyndere på ski og snowboard som falder her, og der skal du ikke gå i panik. Der sidder eller står nemlig lift personale i begge ender af liften, da det er noget som sker tit.

Gode tips til stoleliften.

For personer på ski med stave, lad hver med at sætte dine hænder ind i dine stave. Taler af personlig erfaring, da de kan sætte sig fast hvis der opstår noget uventet, i form at skjoldet foran dig ikke bliver åbnet i rette tid eller personen ved siden af dig vælter. Så kan dine skistave som er lavet af carbon eller aluminium meget hurtigt blive rigtig skæve eller knække, de er altså ubrugelige bagefter.

For personer på snowboard, så skal du stå med din ene fod i spænd og den anden skal stå på boardet i mellemrummet mellem dine bindinger. Herefter sætter du af og skubber dig af sted via liften. For nye på snowboard anbefaler jeg altid man sætter sig helt ude i siden af liften.

Gondoler / Kabinelift

Gondoler er lange, og tager en rigtig langt op i et træk, typisk her hvor der er smalle passager eller stejle områder på bjerget. Alt efter hvor stor en gondol man er med, så tager man enten sine ski eller sit snowboard med ind i gondolen, hvis der er en mindre gondol ja så sætter man sine ski eller sit snowboard i skihylderne som sidder på ydersiden af gondolen.

Gondoler svinger fra mellem 6 personer og helt op til 40 personer. Det gode ved gondoler er at man bliver taget rigtig langt på en gange, og der hvor man bliver taget op til, kan man typisk komme rundt på flere forskellige steder af skiområdet.

Et tip til gondol lifterne – fryser man lidt eller er træt og har brug for lidt luft, eller snack lidt. Så er det en god måde at bruge tiden på, fordi en gondol lift kan tage fra 5-15 minutter.

Slæbelift / træklift

Disse slæbe lifte er for begyndere. De bruges ofte i begynderområder, fordi den korte afstand, der skal tilbagelægges, gør det ikke værd at installere en stolelift. Slæbelifter findes i forskellige former, og en af de mest nyttige er slæbestangen. En slæbestang er ganske enkelt en stærk vandret stang, som du holder fast i. De fleste slæbelifter er nemme at bruge, men vi ved også fra mange især snowboardere kan opleve problemer.

En slæbelift bliver typisk brugt på fladere områder eller i nybegynder skiområder, i Frankrig ser man at de bliver brugt på flade stykker oppe på bjerget. Her kan de godt skabe problemer som sagt, især for snowboardere da de typisk trækker op af en større mængde sne altså like 50-100 cm sne på den ene side af trækliften.

Et tip til slæbe / trækliften er for snowboardere at du har styr tager din ene fod ud af bindingen og står med den fod på midten af snowboardet – altså mellem bindingerne

Tallerkenlift / Chairlift

Når du lærer at stå på ski, er det første, du lærer, hvordan du skal tage tallerkenliften. Det er den, der oftest findes i børneområder, og det er klart den bedste måde at lære at stå på ski på. Man kan også lære at bruge et rullebånd, men tallerkenliften har en klar fordel frem for rullebåndet, når det gælder om at hjælpe barnet med at holde balancen, når de står på ski.

Det er selvfølgelig vigtigt, man lærer man ikke skal sætte sig ned, du skal blot placere den under bagdelen – og lade liften trække en op.

T / ankerliften

T liften er liften hvor der kan være to personer på, det er en træk lift som hvis du vender T’et om og du forstiller dig de 2 sider, så kan der være en person på hver side. Det er en lift hvor mange der tager den første gang tror eller føler de kan sætte sig ned. Det kan du ikke, det er ikke en sidde lift – men en træk lift som betyder at den trækker eller skubber dig op af bjerget.

Træk liften kan være variere meget om hvor hårdt den trækker og hvor hurtigt det går. Derfor skal du være opmærksom og klar når du tager en T lift. For det enested på skiområdet kan den være langsom og på den anden side hvor der måske skal mere træk kraft på fordi området er stejlere vil den skulle bruge mere kræft på at trække personer op.

Det magiske tæppe / børne lifter

Der er flere muligheder, når det drejer sig om begynder- eller børnevenlige hjælpemidler til skiliften for børn på skiferien. De mest populære typer omfatter: Rebslæb, Transportbånd/Magisk tæppe. Det meste brugte og nemmeste for små børn at bruge på skiferien er klart det magiske tæppe. Her stiller de sig blot op på det som kan minde om et løbebånd som trækker dem op af begynder eller børnebakken.

Tog lift

Der er ikke så mange områder hvor de har de er tog lifte, men de findes og derfor skal de nævnes. “La Daile Funival” er et skitog som er bygge ind i bjerget som er en del af Val d’Isere / Tignes skiområdet, så du altså kører under en bjergskråning, for at komme op i plus 2690 meters højde, her kan være 220 personer med af gangen. Så det er altså uden samligning den største form for transport på et skisportsted.

Om Jesper

Ejer & founder af Skier.dk - Skier.dk startede grundet min store passion for skisporten. Min bedste oplevelse på snowboard må være i Tignes i 2019-2020 sæsonen, hvor der landede 70 cm sne på 2 dage. - Det vil glæde mig hvis du vil dele dine oplevelser på ski, under vores forum. Ses på pisten 🙂
Skiferie pakkeliste

træt af og glemme vigtige ting til skiferien?

Få den “ULTIMATIVE” og mest gennemførste pakkeliste.

Du kan altid afmelde dig igen.

Kør selv skiferie - fordele ulemper
jan 17 2022

Kør selv skiferie – fordele / ulemper

Kør selv skiferie - fordele / ulemper Kør selv skiferie, er den mest udbredte...
Hvordan lærer man at stå på snowboard
jan 17 2022

Hvordan lærer man at stå på snowboard?

Hvordan lærer man at stå på snowboard? Er det første gang du skal på skiferie og ikke...
Stor guide til hvad koster en skiferie
jan 09 2022

Stor guide til hvad koster en skiferie?

Hvad koster en skiferie? Den her artikel vil give dig et indblik i, hvad en skiferie...
Leje af tagboks til skiferien
jan 07 2022

Leje af tagboks til skiferien

Leje af tagboks til skiferien Som bilejer ved du nok, at der er grænser for, hvad dit...
Tomorrowland Winter Edition
jan 07 2022

Tomorrowland Winter den største skifestival i Alperne

Tomorrowland er den største skifestival i Alperne Er du på udkig efter en sjov...
Snekanon til baghaven
dec 21 2021

Snekanon

Snekanon til baghaven Snekanoner bliver brugt i skiområderne i verden rundt. Man bruger...
Sommerferie i skiområderne
dec 14 2021

Sommerferie i skiområderne

Vi kan godt komme til at savne at stå på ski eller snowboard, så snart vi kommer hen...
Skiferie i Østrig med fly og billeje
dec 11 2021

Skiferie i Østrig med fly og billeje

Tusindvis af velpræparerede pister for både nybegyndere og øvede kombineret med ægte...
Sværhedsgrader af pister på skiferien
nov 21 2021

Sværhedsgrader af pister på skiferien

Der kan køres på ski eller snowboard på en lang række forskellige sværhedsgrader af...
nov 07 2021

Ultimativ guide til god afterski i alperne

Ultimative guide til god afterski i alperne Danskerne er kendte for at give den gas, når...
14 tips - Sådan planlægger man sin første skiferie
sep 07 2021

14 tips – Sådan planlægger man sin første skiferie

Hvordan planlægger man sin første skiferie? Det er ikke så enkelt at planlægge en...
Hvordan lærer man at stå på ski
sep 07 2021

Hvordan lærer man at stå på ski?

Hvordan lærer man at stå på ski? Tag lektioner. Det er ikke svært at stå på ski, men det...
Paragliding på ski
sep 07 2021

Paragliding på ski

Paragliding på ski Paragliding på skiferien, er for dig som elsker smuk natur....
Hvad er heliskiing
sep 07 2021

Hvad er heliskiing?

Hvad er Heliskiing?  Heliskiing er en type skiløb, hvor du bliver transporteret med en...
Hvad er kite skiing snowkiting
sep 07 2021

Hvad er kite skiing / snowkiting?

Hvad er kite skiing? Kite skiing minder rigtig meget om kitesurfing, som er vandsportens...
Hvad er catskiing
sep 05 2021

Hvad er catskiing? 

Om CatskiingCatskiing er en spændende type af skisport, der kombinerer skiløb og...
apr 12 2021

Backpacking – Alternativ til skiferie

Backpacking -  Alternativ til skiferienI sommerperioden smelter sneen desværre, og de...
Kælkebakker i Danmark
jan 13 2021

Kælkebakker i Danmark

Sneen vælter ned over DanmarkDet meste af Danmark er lukket ned, vi kan ikke komme på...
jan 07 2021

9 Skiferie tips til Begynderen

9 Skiferie tips til BegynderenEr man helt ny i gamet og skal på skiferie for første...
dec 31 2020

Hvad er X Games?

Om X GamesX Games er ekstrem sports svar på Champions League. X Games afholder...