Overblik over 7 typer af skilifter

Jesper S.
on november 21, 2021

Din skiferie er kun så god som den tid, du tilbringer på pisterne, og de store foretrukne skiferiesteder er begyndt at indse, at det er vigtigt at give skiløbere og boardere den mest bekvemme, komfortable og hurtigst mulige adgang til pisterne for at skabe en behagelig oplevelse.

Når man tager på skiferie, vil man gerne at skilifterne er hurtige, samt giver mulighed for at stå på lange pister. Det er 2 ting som sjældent hænger sammen, men flere skisportssteder bruger mange millioner på netop at udvide deres ski resort – så man netop får længere tid på pisten, man skal vente mindre tid i lift køerne.

De mest brugte typer af skilifte

Typer af skilifte

Stolelift

En stolelift er nok det første, man kommer til at tænke på, når man tænker på en skilift. Den har plads til mellem to og ti personer, og de kører op og ned på en kæmpe wire som trækker rigtig mange lifter adgangen. Når man tager en stolelift, bliver der åbnet for båsen og man gør sig klar til at sætte sig ned i liften, når man så er ved at ramme toppen bliver liftens fart sænket.

Det er ikke noget stort problem, men du skal være forberedt på det. Man ser rigtig mange nybegyndere på ski og snowboard som falder her, og der skal du ikke gå i panik. Der sidder eller står nemlig lift personale i begge ender af liften, da det er noget som sker tit.

Gode tips til stoleliften.

For personer på ski med stave, lad hver med at sætte dine hænder ind i dine stave. Taler af personlig erfaring, da de kan sætte sig fast hvis der opstår noget uventet, i form at skjoldet foran dig ikke bliver åbnet i rette tid eller personen ved siden af dig vælter. Så kan dine skistave som er lavet af carbon eller aluminium meget hurtigt blive rigtig skæve eller knække, de er altså ubrugelige bagefter.

For personer på snowboard, så skal du stå med din ene fod i spænd og den anden skal stå på boardet i mellemrummet mellem dine bindinger. Herefter sætter du af og skubber dig af sted via liften. For nye på snowboard anbefaler jeg altid man sætter sig helt ude i siden af liften.

Gondoler / Kabinelift

Gondoler er lange, og tager en rigtig langt op i et træk, typisk her hvor der er smalle passager eller stejle områder på bjerget. Alt efter hvor stor en gondol man er med, så tager man enten sine ski eller sit snowboard med ind i gondolen, hvis der er en mindre gondol ja så sætter man sine ski eller sit snowboard i skihylderne som sidder på ydersiden af gondolen.

Gondoler svinger fra mellem 6 personer og helt op til 40 personer. Det gode ved gondoler er at man bliver taget rigtig langt på en gange, og der hvor man bliver taget op til, kan man typisk komme rundt på flere forskellige steder af skiområdet.

Et tip til gondol lifterne – fryser man lidt eller er træt og har brug for lidt luft, eller snack lidt. Så er det en god måde at bruge tiden på, fordi en gondol lift kan tage fra 5-15 minutter.

Slæbelift / træklift

Disse slæbe lifte er for begyndere. De bruges ofte i begynderområder, fordi den korte afstand, der skal tilbagelægges, gør det ikke værd at installere en stolelift. Slæbelifter findes i forskellige former, og en af de mest nyttige er slæbestangen. En slæbestang er ganske enkelt en stærk vandret stang, som du holder fast i. De fleste slæbelifter er nemme at bruge, men vi ved også fra mange især snowboardere kan opleve problemer.

En slæbelift bliver typisk brugt på fladere områder eller i nybegynder skiområder, i Frankrig ser man at de bliver brugt på flade stykker oppe på bjerget. Her kan de godt skabe problemer som sagt, især for snowboardere da de typisk trækker op af en større mængde sne altså like 50-100 cm sne på den ene side af trækliften.

Et tip til slæbe / trækliften er for snowboardere at du har styr tager din ene fod ud af bindingen og står med den fod på midten af snowboardet – altså mellem bindingerne

Tallerkenlift / Chairlift

Når du lærer at stå på ski, er det første, du lærer, hvordan du skal tage tallerkenliften. Det er den, der oftest findes i børneområder, og det er klart den bedste måde at lære at stå på ski på. Man kan også lære at bruge et rullebånd, men tallerkenliften har en klar fordel frem for rullebåndet, når det gælder om at hjælpe barnet med at holde balancen, når de står på ski.

Det er selvfølgelig vigtigt, man lærer man ikke skal sætte sig ned, du skal blot placere den under bagdelen – og lade liften trække en op.

T / ankerliften

T liften er liften hvor der kan være to personer på, det er en træk lift som hvis du vender T’et om og du forstiller dig de 2 sider, så kan der være en person på hver side. Det er en lift hvor mange der tager den første gang tror eller føler de kan sætte sig ned. Det kan du ikke, det er ikke en sidde lift – men en træk lift som betyder at den trækker eller skubber dig op af bjerget.

Træk liften kan være variere meget om hvor hårdt den trækker og hvor hurtigt det går. Derfor skal du være opmærksom og klar når du tager en T lift. For det enested på skiområdet kan den være langsom og på den anden side hvor der måske skal mere træk kraft på fordi området er stejlere vil den skulle bruge mere kræft på at trække personer op.

Det magiske tæppe / børne lifter

Der er flere muligheder, når det drejer sig om begynder- eller børnevenlige hjælpemidler til skiliften for børn på skiferien. De mest populære typer omfatter: Rebslæb, Transportbånd/Magisk tæppe. Det meste brugte og nemmeste for små børn at bruge på skiferien er klart det magiske tæppe. Her stiller de sig blot op på det som kan minde om et løbebånd som trækker dem op af begynder eller børnebakken.

Tog lift

Der er ikke så mange områder hvor de har de er tog lifte, men de findes og derfor skal de nævnes. “La Daile Funival” er et skitog som er bygge ind i bjerget som er en del af Val d’Isere / Tignes skiområdet, så du altså kører under en bjergskråning, for at komme op i plus 2690 meters højde, her kan være 220 personer med af gangen. Så det er altså uden samligning den største form for transport på et skisportsted.

Jesper S.

Om Jesper

Ejer & founder af Skier.dk - Skier.dk startede grundet min store passion for skisporten. Min bedste oplevelse på snowboard må være i Tignes i 2019-2020 sæsonen, hvor der landede 70 cm sne på 2 dage. - Det vil glæde mig hvis du vil dele dine oplevelser på ski, under vores forum. Ses på pisten 🙂
Skiferie pakkeliste

træt af og glemme vigtige ting til skiferien?

Få den “ULTIMATIVE” og mest gennemførste pakkeliste.

Du kan altid afmelde dig igen.

sep 27 2023

Guide: Færger til Norge – Perfekt til skiferien

Norge er fantastisk på mange måder, men særligt familier og større grupper elsker...
sep 27 2023

Guide: Færger til Sverige

Når du planlægger en skiferie til Sverige, er færgen ofte det skridt på turen, når bilen...
sep 25 2023

Guide – Færge til Tyskland: Mere tid til hygge

At tage en færge til Tyskland er den ideelle måde at starte din rejse på, hvad enten det...
sep 25 2023

Hvad koster broen til Sverige?

Øresundsbroen forbinder Danmark og Sverige og er en vital forbindelse for mange...
De 15 bedste skimærker Her finder du alle typer af ski
jun 08 2023

De 15 bedste skimærker: Her finder du alle typer af ski

De bedste skimærker er afgørende for enhver skiløber, der ønsker at have en fantastisk...
Guide Sådan vælger du all-mountain ski
jun 08 2023

Guide: Sådan vælger du all-mountain ski

At vælge de rigtige all-mountain ski kan være en udfordring, men denne guide vil hjælpe...
De 10 bedste destinationer til en skiferie i juleferien
jun 08 2023

De 10 bedste destinationer til en skiferie i juleferien

Når vinteren og juleferien nærmer sig, begynder mange at drømme om en fantastisk...
Oversigt over forskellige skisæson arbejde jobs
jun 08 2023

Oversigt over forskellige skisæson arbejde / jobs

Sæsonarbejde i skiområderne er både en spændende og belønnende oplevelse for dem, der...
Skiferie for begyndere En komplet guide
jun 08 2023

Skiferie for begyndere: En komplet guide

Velkommen til vores ski for begyndere-guide. Her vil vi give dig alle de nødvendige...
De 11 bedste destinationer for sommerski i Europa
jun 08 2023

De 11 bedste destinationer for sommerski i Europa

Når vinteren er ovre, og sneen smelter, kan det være svært at forestille sig, at...
De 15 bedste familievenlige skisportssteder i Europa
jun 08 2023

De 15 bedste familievenlige skisportssteder i Europa

Der er ikke noget bedre end at tilbringe kvalitetstid med familien på en uforglemmelig...
Hvad er et freestyle park snowboard
jun 08 2023

Hvad er et freestyle park snowboard?

Et freestyle park snowboard er en type snowboard, der er specielt designet til at udføre...
De 20 bedste freeride snowboards Find dit perfekte match
jun 08 2023

De 20 bedste freeride snowboards: Find dit perfekte match

Freeride snowboarding er en populær og udfordrende sportsgren, der får adrenalinen til...
De 10 bedste skisportssteder til en uforglemmelig tøsetur
jun 08 2023

De 10 bedste skisportssteder til en uforglemmelig tøsetur

Intet er bedre end en vellykket tøsetur, hvor venskaber styrkes og minder skabes. I...
De 13 bedste skisportssteder i Østrig
jun 07 2023

De 13 bedste skisportssteder i Østrig

Østrig er et af de bedste lande i Europa for skiløb og snowboarding, og landet tilbyder...
Heliskiing Oplev de bedste skisportssteder med heliski
jun 07 2023

Heliskiing: Oplev de bedste skisportssteder med heliski

Heliskiing er en unik og uforglemmelig oplevelse for alle ski- og snowboardentusiaster....
24 Bedste skitøj mærker Guide over de førende brands
jun 07 2023

24 Bedste skitøj mærker: Guide over de førende brands

Bedste skitøj mærker: Guide over de førende mærker i branchen Når vinteren nærmer sig,...
All Mountain Ski Guide til bjergets mest alsidige skitype
jun 07 2023

All Mountain Ski: Guide til bjergets mest alsidige skitype

All mountain ski er en populær type ski, der er designet til at kunne klare forskellige...
Den ultimative guide til de freeride ski
jun 07 2023

Den ultimative guide til freeride ski

Freeride ski er blevet en populær disciplin indenfor skisporten, der kombinerer...
De 9 bedste skisportssteder i Sverige
jun 07 2023

De 9 bedste skisportssteder i Sverige

Sverige er et sandt paradis for skiløbere og snowboardere med sin bred vifte af...