Overblik over 7 typer af skilifter
Jesper S.
on november 21, 2021

Din skiferie er kun så god som den tid, du tilbringer på pisterne, og de store foretrukne skiferiesteder er begyndt at indse, at det er vigtigt at give skiløbere og boardere den mest bekvemme, komfortable og hurtigst mulige adgang til pisterne for at skabe en behagelig oplevelse.

Når man tager på skiferie, vil man gerne at skilifterne er hurtige, samt giver mulighed for at stå på lange pister. Det er 2 ting som sjældent hænger sammen, men flere skisportssteder bruger mange millioner på netop at udvide deres ski resort – så man netop får længere tid på pisten, man skal vente mindre tid i lift køerne.

De mest brugte typer af skilifte

Typer af skilifte

Stolelift

En stolelift er nok det første, man kommer til at tænke på, når man tænker på en skilift. Den har plads til mellem to og ti personer, og de kører op og ned på en kæmpe wire som trækker rigtig mange lifter adgangen. Når man tager en stolelift, bliver der åbnet for båsen og man gør sig klar til at sætte sig ned i liften, når man så er ved at ramme toppen bliver liftens fart sænket.

Det er ikke noget stort problem, men du skal være forberedt på det. Man ser rigtig mange nybegyndere på ski og snowboard som falder her, og der skal du ikke gå i panik. Der sidder eller står nemlig lift personale i begge ender af liften, da det er noget som sker tit.

Gode tips til stoleliften.

For personer på ski med stave, lad hver med at sætte dine hænder ind i dine stave. Taler af personlig erfaring, da de kan sætte sig fast hvis der opstår noget uventet, i form at skjoldet foran dig ikke bliver åbnet i rette tid eller personen ved siden af dig vælter. Så kan dine skistave som er lavet af carbon eller aluminium meget hurtigt blive rigtig skæve eller knække, de er altså ubrugelige bagefter.

For personer på snowboard, så skal du stå med din ene fod i spænd og den anden skal stå på boardet i mellemrummet mellem dine bindinger. Herefter sætter du af og skubber dig af sted via liften. For nye på snowboard anbefaler jeg altid man sætter sig helt ude i siden af liften.

Gondoler / Kabinelift

Gondoler er lange, og tager en rigtig langt op i et træk, typisk her hvor der er smalle passager eller stejle områder på bjerget. Alt efter hvor stor en gondol man er med, så tager man enten sine ski eller sit snowboard med ind i gondolen, hvis der er en mindre gondol ja så sætter man sine ski eller sit snowboard i skihylderne som sidder på ydersiden af gondolen.

Gondoler svinger fra mellem 6 personer og helt op til 40 personer. Det gode ved gondoler er at man bliver taget rigtig langt på en gange, og der hvor man bliver taget op til, kan man typisk komme rundt på flere forskellige steder af skiområdet.

Et tip til gondol lifterne – fryser man lidt eller er træt og har brug for lidt luft, eller snack lidt. Så er det en god måde at bruge tiden på, fordi en gondol lift kan tage fra 5-15 minutter.

Slæbelift / træklift

Disse slæbe lifte er for begyndere. De bruges ofte i begynderområder, fordi den korte afstand, der skal tilbagelægges, gør det ikke værd at installere en stolelift. Slæbelifter findes i forskellige former, og en af de mest nyttige er slæbestangen. En slæbestang er ganske enkelt en stærk vandret stang, som du holder fast i. De fleste slæbelifter er nemme at bruge, men vi ved også fra mange især snowboardere kan opleve problemer.

En slæbelift bliver typisk brugt på fladere områder eller i nybegynder skiområder, i Frankrig ser man at de bliver brugt på flade stykker oppe på bjerget. Her kan de godt skabe problemer som sagt, især for snowboardere da de typisk trækker op af en større mængde sne altså like 50-100 cm sne på den ene side af trækliften.

Et tip til slæbe / trækliften er for snowboardere at du har styr tager din ene fod ud af bindingen og står med den fod på midten af snowboardet – altså mellem bindingerne

Tallerkenlift / Chairlift

Når du lærer at stå på ski, er det første, du lærer, hvordan du skal tage tallerkenliften. Det er den, der oftest findes i børneområder, og det er klart den bedste måde at lære at stå på ski på. Man kan også lære at bruge et rullebånd, men tallerkenliften har en klar fordel frem for rullebåndet, når det gælder om at hjælpe barnet med at holde balancen, når de står på ski.

Det er selvfølgelig vigtigt, man lærer man ikke skal sætte sig ned, du skal blot placere den under bagdelen – og lade liften trække en op.

T / ankerliften

T liften er liften hvor der kan være to personer på, det er en træk lift som hvis du vender T’et om og du forstiller dig de 2 sider, så kan der være en person på hver side. Det er en lift hvor mange der tager den første gang tror eller føler de kan sætte sig ned. Det kan du ikke, det er ikke en sidde lift – men en træk lift som betyder at den trækker eller skubber dig op af bjerget.

Træk liften kan være variere meget om hvor hårdt den trækker og hvor hurtigt det går. Derfor skal du være opmærksom og klar når du tager en T lift. For det enested på skiområdet kan den være langsom og på den anden side hvor der måske skal mere træk kraft på fordi området er stejlere vil den skulle bruge mere kræft på at trække personer op.

Det magiske tæppe / børne lifter

Der er flere muligheder, når det drejer sig om begynder- eller børnevenlige hjælpemidler til skiliften for børn på skiferien. De mest populære typer omfatter: Rebslæb, Transportbånd/Magisk tæppe. Det meste brugte og nemmeste for små børn at bruge på skiferien er klart det magiske tæppe. Her stiller de sig blot op på det som kan minde om et løbebånd som trækker dem op af begynder eller børnebakken.

Tog lift

Der er ikke så mange områder hvor de har de er tog lifte, men de findes og derfor skal de nævnes. “La Daile Funival” er et skitog som er bygge ind i bjerget som er en del af Val d’Isere / Tignes skiområdet, så du altså kører under en bjergskråning, for at komme op i plus 2690 meters højde, her kan være 220 personer med af gangen. Så det er altså uden samligning den største form for transport på et skisportsted.

Jesper S.

Om Jesper

Ejer & founder af Skier.dk - Skier.dk startede grundet min store passion for skisporten. Min bedste oplevelse på snowboard må være i Tignes i 2019-2020 sæsonen, hvor der landede 70 cm sne på 2 dage. - Det vil glæde mig hvis du vil dele dine oplevelser på ski, under vores forum. Ses på pisten 🙂
Skiferie pakkeliste

træt af og glemme vigtige ting til skiferien?

Få den “ULTIMATIVE” og mest gennemførste pakkeliste.

Du kan altid afmelde dig igen.

Vignette - Vejafgifter på skiferien
mar 06 2023

Vignette, motorvejsafgifter og miljøzoner – Europa

Det er vigtigt af have styr på de forskellige vejafgiftsregler rundt i Europa, når man...
Skiferie med børn i Norge
mar 05 2023

Skiferie i Norge med børn

Norge er et perfekt land for skiferie, for familier med børn, da landet har så mange...
Skiferie med børn i Sverige
mar 05 2023

Skiferie i Sverige med børn

At tage på skiferie i Sverige med børn kan være en fantastisk oplevelse for hele...
Skiferie med børn i Østrig
mar 05 2023

Skiferie i Østrig med børn

En skiferie til Østrig med børn kan være en fantastisk oplevelse for hele familien....
Skiferie med børn i Frankrig
mar 05 2023

Skiferie i Frankrig med børn

Frankrig har noget af Europas bedste skiløb, vi vil herunder give dig vores bud på en...
Skiferie med børn i Italien
mar 05 2023

Skiferie i Italien med børn

Italien er en fremragende destination for en skiferie med børn. Med masser af...
Skiferie med børn i Schweiz
mar 05 2023

Skiferie i Schweiz med børn

Schweiz er også en fantastisk destination for skiferie med børn. Landet byder på nogle...
mar 05 2023

11 Bedste afterskisteder i Østrig

Når man vælger en skidestination, handler det ikke kun om pisterne for mange nattelivet...
Bedste afterskisteder i Frankrig
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Frankrig

Frankrig byder på forskellige steder, der kan være alt fra ikoniske vinbarer til dansere...
Bedste afterskisteder i Spanien
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Spanien

Spanien som regel kendt for sine fantastiske strande og hav om sommeren. Om vinteren...
Bedste afterskisteder i Tyskland
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Tyskland

Tyskland er kendt for sin kultur, arkitektur, Berlin og Schwarzwald - selvfølgelig også...
Bedste afterskisteder i Tjekkiet
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Tjekkiet

For at få en komplet skiferie er det nødvendigt med en afterskioplevelse. Ud over at se...
Bedste afterskisteder i Andorra
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Andorra

Andorra byder på en unik skioplevelse i Europa. De pyrenæiske bjerge har et storslået...
Bedste afterskisteder i Italien
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Italien

Når man besøger Italien, kan man opleve nogle af de afterskisteder i Europa, som...
Bedste afterskisteder i Norge
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Norge

Norge er kendt for at have nogle af de bedste skiområder i Nord Europa, de er særligt...
Bedste afterskisteder i Sverige
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Sverige

Afterski er en vigtig del af en skiferie for mange, og det kan være en fordel at vælge...
Bedste afterskisteder i Schweiz
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Schweiz

Når det kommer til afterski, har Schweiz nogle af de bedste muligheder i Europa, lige...
Valle d'Aosta
jan 10 2023

Valle d’Aosta – Italiens bedste skiområder

Aosta den mindste region i hele Italien, både målt på størrelse og indbyggere. Men det...
Skiferie betyder skiudstyr
nov 04 2022

Skiferie betyder skiudstyr

Skiferie betyder skiudstyr Måske har du gået med overvejelserne længe. Skal man tage på...
Skiferie i uge 17
okt 22 2022

Skiferie i uge 17

Skiferie i uge 17, absolut sidste uge på ski i sæsonen Skal du have de sidste uge af...