Hvad koster en skiferie?
Den her artikel vil give dig et indblik i, hvad en skiferie koster og hvad der ligger som uforudsete omkostninger.Skiferie er en dyr rejseform, det skyldes transport, særdeles liftkortet, skiudstyr, leje af udstyr, spisning på restauranter på pisten og om aftenen.
Har man en stramt budget, eller laver man budgetter årligt for at kan få råd til alt man gerne vil – så husk at indregne den årlige skiferie, det er en dyr uge. Men husk kvalitetstid og oplevelser er noget man husker. Holder i ferie i Danmark, hvor man hopper en tur på kælkebanen vil dine børn sjældent huske den uge. Men skiferien er noget man glæder sig til – derfor er det pengene værd.
Det er vigtigt at understrege her til at starte med, en skiferie behøver ikke være super dyr. Sparer du lidt på pizzaerne, røgelsen, byture, restaurant besøg – så kan de fleste nemt sparer op til skiferien, hvis man har et fuldtids job, studere man og har et job ved siden af, kan man også godt finde råd til skiferien.
Hvad er jeres forventninger til skiferien?
Der er mange spørgsmål her.
- Har i en fast destination eller åben for andre muligheder?
- Kan i bo på et 2 stjernet hotel, eller skal det være 4-5 stjernet med pool, sauna, massage og wellness afdeling og stor restaurant?
- Vil i selv lave mad eller vil i have halv eller hel-pension?
- Spiser i på pisten hver dag?
- Er i afterski glade og skal hamre den af på La Folie Douce (afterskibar i Frankrig) hvor en stor øl koster 8 euro?
- Vil i flyve, tage bussen med mange andre, eller kør-selv?
- Skal i have ski in – ski out?
- Hvor mange skal afsted, et kæreste par, en familie på 3,4 eller 5, en skole, firma, 2 familier sammen?
- Hvor mange skal på skiskole?
- Vil i selv stå for det hele – eller betale jer fra det (bruge et skirejsebureau)?
Udgifter i henhold til en skiferie
- Leje af bolig – ski hytte, hotel, lejlighed
Booker i igennem skirejsebureau, er det typisk således at man booker bolig inkl. liftkort og halv-pension hvis man bor på hotel.
Det er svært at give en pris her, for der findes priser ned til ca. 1.500 DKK pr. person og ja op til 20-30.000 DKK.
Alt efter hvor mange man er? Hvilken uge man rejser? Hvad ens behov er? Destinationen man vælger? Højsæsonen juleferien, nytår, uge 7, uge 8 og påskeferien – her er priserne typisk 20-30% højere end ugerne udenfor.
- Liftkortet – så i kan komme ud på pisterne
Liftkort priser svinger meget, skirejseselskaberne inkludere dem typisk i pakkerejserne de sælger.
Planlægger i selv rejsen uden om rejsebureauer, ved fx at bruge booking.com, hotels eller airbnb. Så køber i selv liftkortet på skidestinationen.
Liftkort priserne er højest på de store destinationer i Frankrig (Val Thorens) og Schweiz, hvor et liftkort for en voksen for 6 dage, ligger til ca 2.450 DKK, 1900 DKK for et barn.
Kigger man mod Tjekkiet – så ligger priserne fra 800 til 1400 DKK for 6 dage.
- Skileje – leje af ski/snowboard, ski/snowboardstøvler, skihjelm og skistave
Alt efter hvilken skidestination i vælger, vil priserne svinge – Bansko i Bulgarien er omkring 30% billigere end hvis du er i Trysil, Norge eller i Val d’Isere i Frankrig.
Regn med en pris mellem 500-900 DKK, for 6 dages leje på destinationen.
Lejer du i en skibutik herhjemme inden i tager afsted, er prisen ca. den samme.
Det gode ved at leje på destinationen er, hvis du gerne vil prøve et par twintip ski fx og du har fået en pisteski, jamen så kan du mange gange få lov til at skifte gratis. Går en binding i stykker, eller din støvle er for stor eller lille, jamen så kan du også få det problem klaret. Det kan du altså ikke hvis du lejer hjemmefra.
- Skiskole – til børn eller til dem som er nye på ski eller snowboard
Skiskole priserne svinger alt efter hvilken underviser man skal have, der er forskel på om du lejer en offpist guide eller du sætter dit barn på et hold med 5-6 andre børn.
Regn med 3-500 DKK. pr. dag for et barn. med ca. 2 timers undervisning.
- Lokalt supermarked – i skal handle, om det er snacks, aftensmad, drikkelse
Priserne i supermarkederne tæt på skiområdet ligger typisk lidt højere, end hvis i kører til den lokale by. Alt efter hvor mange i er afsted, og om i selv laver mad. Så regn med i bruger 2-500 pr. person for en uge.
- Transport – fly + skibagage + transport til og fra skiområdet, bus, kør-selv, færge leje af køretøj
Flybilletter tur/retur – regn med 2-3.000 DKK ekstra pr. person. Hvis i booker hos et rejsebureau. Skibagage altså tasken, skal i forhører jer om. Regn med det koster 4-800 DKK pr vej.
Skiferie med Bus – Rejser i med bus, så regn med en pris pr. person på 1-1.500 DKK tur/retur.
Kør-selv – Her afhænger det af bilen i kører i, hvor langt den kører literen. Men lad os sige den går 10 km på 1 liter og benzin eller diesel ligger til 12 DKK pr. liter. ca 2.500-3.000 km frem og tilbage til alperne. 250 liter x 12 DKK pr. liter = 3.000 DKK for 2.500 km. 300 liter = 3.600 DKK – De fleste biler kører nok lidt længere, men så har i også til en tur på maccen eller komme på toilet.
Færge – Et hurtigt kig på DFDS, kan du 4 personer tage færgen med en bil som er 1,85 cm altså uden tagboks – fra Frederikshavn til Oslo, den 29 januar 2022 og retur den 5 februar 2022 for 2075 “UDEN” kahyt. Skal i have kahyt med til 4 personer er det 5000 DKK. Bemærk at højde på bilen har en betydning og i vil komme til at betale lidt mere hvis bilen er højere, og har i tagboks på med ski i, ja så er den højere.
Leje af bil – Jeg kender flere som tager sydover til alperne der kører til Flensborg, hvor de så lejer en super fin bil. Her svinger priserne utrolig meget alt efter hvilken model man vælger.
- Tagboks/tagbøjler – køb eller leje, hvis i vælger kør-selv skiferie
Køber i selv tagboks, ja så skal i regne med tagbøljer som ligger fra 800-2.000 DKK
Tagboksen koster fra 3.500-15.000 DKK
Lejer i kan i nøjes med 700-1.500 DKK for 10 dage for tagboksen – læs mere om leje af tagboks.
Tagbøjler 3-500 DKK for 10 dage leje
Depositum når i lejer fra 1.000 DKK
- Køb af skiudstyr – er det førstegang man er afsted, skal man have alt udstyr. Har man været afsted, så har man udstyret.
Som vi nævner lidt længere nede i artiklen. Skal i ud og købe alt nyt i udstyr og i køber det billigste i kan finde – så regn med 2.500 – 4.000 DKK pr. person. Vi har lavet en kæmpe list over skibrands.
- Restaurant besøg – alperestauranter, restauranter i byen eller take away
I Frankrig, Schweiz og Norge spiser i ikke for under 150 pr. person for sodavand/øl og mad. Regn med ca. 200 DKK pr mand.
I Østrig, Italien, Sverige er priserne når i er ude at spise omkring de her 20% billigere.
Tjekkiet, Bulgarien og Polen – Her kan du tæt på, halvere prisen.
- Aktiviteter – Leje af kælk, snescooter tur, leje af sneløbehjul, kanefart, paragliding, helikoptertur, heliskiing, vinsmagning, catskiing, svømmehal entre, biograftur, brug af aktivitets hal osv.
Alle de her forskellige aktiviteter svinger fra 10-20 ja op til 200 euro pr. person.
- Afterskiing – øl, flügels, jagerbombs osv.
La Folie Douce – som er det mest kendte afterskibrand i Frankrig, her koster en øl 8 euro – altså næsten 60 DKK. Regn med 5-6 euro som er 45 DKK for en halv liter øl i de fleste steder i alperne.
De østeuropæriske lande Polen, Bulgarien og Tjekkiet, her kan du få en 0.5 liter øl for omkring 20-25 DKK.
- Vejafgifter – i Frankrig, Schweiz evt. Storebælts broen
Vejafgifterne i Frankrig svinger, men regn med 50 euro, frem og tilbage hvis i kommer fra Schweiz eller fra Freiburg.
Vignette som er krav for at køre i Schweiz køber du i Tyskland ved en tank på autobahnen. Den koster 41 euro som er ca. 300 DKK.
Storebælts broen koster de her 245 DKK pr vej og 200 DKK pr. vej hvis du har brobizz
- Forsikring – du skal sikre dig at du har en rejseforsikring, og du har en forsikring hvis du skulle komme til skade altså din ulykkesforsikring som skal dække actionsport
Forsikringen du skal have ligger et sted mellem 4-1.000 DKK om året, alt efter hvilket forsikringsselskab du vælger, og hvordan du vælger at blive forsikret.
Uforudsete udgifter – skader på bilen, fartbøder, snekæder, alkotest ved kørsel i (Frankrig) mm.
Første gang på skiferie udgifter
Vi anbefaler alle som skal på sin første skiferie at finde alt det skigrej du kan låne dig til. Skal du ud og købe skibriller, skibukser, skijakke, skiundertøj, skihjelm, skihandsker, skistrømper, halsedisse, rygskjold, hoftebeskytter osv. Det koster som minimum 2.500-4.000 DKK pr. person også har du det billigste udstyr du kan få.
Skal du have ski, bindinger, skistøvler, skistave eller snowboard, snowboardstøvler, snowboardbindinger – så er det hurtigt 4-7.000 DKK oven i prisen ovenfor.
Vil du købe dit eget skigrej, men du også vil spare nogle penge – så skal du købe enten lige inden sæsonen går i gang, altså oktober eller start november, hvor sidste års varer skal skydes af til gode priser. I løbet af marts hvor skisæsonen slutter, vil du lige ledes kunne spare rigtig mange penge på udstyr.
Alternativt, er Facebook markedspladsen eller skigrupper på Facebook et godt sted at forhandle sig til varer. Her anbefaler vi, du prøver dit udstyr inden du køber noget, for skiudstyr skal ikke være for stort eller småt – det skal passe dig og have god performance og komfort.
Lej ski/snowboard på skidestinationen
Lej dine ski eller snowboard, støvler dertil på destinationen. Ikke lej det hjemmefra, jeg ved godt der kan være kø i skibutikkerne på destinationerne på rejse og ankomst dage. Ud fra erfaring, så vil man opleve en støvler kan være for små eller store når du har kørt et par turer, du kan finde ud af at snowboard slet ikke er dig, fordi dine venner flyver fra dig på deres ski og du vælter konstant. Så er det rart bare at kunne hoppe ned og bytte fra snowboard til ski.
Den mulighed for at bytte har du ikke, hvis du lejer i en lokal skibutik her hjemme og tager det med derned.
Prisen for at leje på destinationen, ligger typisk i den samme pris som her hjemme ved at leje i en skibutik. Skibutikkerne på skiferiedestinationen, har typisk også nyere modeller end dem du lejer i Danmark. De har større udbud og større efterspørgsel.
Der kan være penge at spare ved at leje hjemmefra hos skiset.dk. Som er en af Europas største skileje koncerner. På den måde står dit udstyr også klar til når du ankommer til skishoppen.
Spar penge ved at book skiferien i god tid
Rejsebureauerne vil gerne sikre sig kunder i god tid, og det er til jeres fordel hvis i er gode til at ligge fremtidsplaner. Man kan hos flere skirejsebureauer spare op til 500 DKK pr. person ved at booke i juli, august eller september – som er uden for skisæsonen. Tilmeld dig skirejsebureauernes nyhedsbrev, så er du klar til at booke dine skiferie i god tid.
Jo tidligere i booker jeres skitur, jo større chancer er der for i får jeres drømme destination, beliggenheden og boligen. I har altså langt større udvalg ved at bestille skiferien i god tid.
Skiafbudsrejse last call
Afbudsrejser er for dig som kan rejse om 2-5 dage, her skal du være afklaret med at du må vælge det der er, destinationen er ikke så betydningsfuld for dig – men prisen betyder noget. På afbudsrejser er du fleksible og omstillingsparat.
Her er vores erfaring at Snowtrex og Sunweb er steder hvor du kan spare mellem 20-40% ved at booke de her 2-5 dage før afrejse.
Ring til forskellige skirejsebureauer for at hører hvad de har, og vælg det som passer bedst til jer.
Rejs til mindre populære skiområder for at sparer
Frankrig, Østrig, Italien, Schweiz, Norge og Sverige er top lande, når vi snakker skiferie i Europa. Det er landende med de bedste skiforhold og de lande som har flest skiområder.
Kigger man efter en billig skiferie, kan man kigge på Tjekkiet eller Polen – det er lande hvor kan komme på en virkelig billig skiferie kontra landende overnævnte. Men det er også vigtigt at sige, rent skimæssigt hvis du har været på ski et par uger før. Så kommer du hurtigt til at kede dig på mange af deres skidestinationer. Spindleruv Mlyn som ligger i Tjekkiet vil være en destination, som jeg vil anbefale hvis man kigger mod en billig skiferie.
Tjekkiet, Bulgarien og Polen er også langt billigere, hvis man godt kan lide at besøge en restaurant eller købe en øl for enden af pisten. Afterski er ikke at sammenligne med store destinationer i alperne.
Behøver du ikke et liftkort som rummer 2,3,4,5,600 km pister men kan nøjes med 20-40 km pister. Er i en familie der skal på ski første gang og gerne vil på en billig skiferie, så vil jeg anbefale man starter i Sydsverige tæt på Danmark, eller man tager til Tjekkiet eller Polen.