Guide til valg af den bedste skihjelm?

Det er vigtigt, at du vælger den rigtige type skihjelm & snowboardhjelm, når du står på ski eller snowboard. Hvis du er nybegynder, kan det være svært at vide, hvilke muligheder du har, og hvordan forskellige hjelme vil påvirke dit komfortniveau på pisterne. Her er nogle oplysninger om typer, størrelses guide, funktioner ved skihjelme, og hvordan de kan hjælpe dig med at vælge den rigtige.

Skihjelme kan købes hos: BNA Boardshop

Salomon skihjelm

Hvordan du vælger den rigtige skihjelm, typer?

Der er tre hovedtyper af hjelme, som du kan vælge imellem: hard shell, soft shell og half shell. Hjelme med hård skal giver mere beskyttelse, men de er også mere omfangsrige end andre modeller, hvilket kan påvirke din komfort på pisterne eller under skiløb. Blød skalhjelme er lette, hvilket er godt for begyndere, der gerne vil føle, at de kan bevæge sig frit.

Disse typer hjelme giver måske ikke så meget beskyttelse i tilfælde af et fald eller en ulykke på pisterne. Halvskalmodeller giver et middelhøjt beskyttelsesniveau, og nogle foretrækker dem, fordi de er nemmere at bære rundt på skiferiestederne, når du ikke har brug for dem.

Hardshell-hjelme: Beskytter mere end andre skihjelme i beskyttelsesniveau og beskytter dit hoved ved fald

Soft Shell-hjelme: Letvægt, så den ikke påvirker bevægelsen under skiløb, men har ikke hårde skaller, der beskytter dit hoved, hvis der sker et uheld

Half Shell-hjelme: medium beskyttelsesniveau og letvægt, så den ikke påvirker dine bevægelser, når du står på ski

Helhjelm: En helhjelm dækker hele hovedet med en påsat hagespids, der beskytter din kæbe mod faldende genstande. Disse hjelme er en af de sikreste muligheder, der findes, og de kan være gode for begyndere såvel som for avancerede skiløbere, der vil være sikre på at være beskyttet, hvis noget går galt på pisterne.

Ulempen er, at en full face-hjelm kan føles meget begrænsende sammenlignet med andre stilarter, hvilket måske ikke falder i alles smag, når det kommer til, hvordan en skihjelm skal se ud eller føles.

Når du vælger en skihjelm, skal du huske at tænke på, hvilke aktiviteter du skal bruge hjelmen til. Hvis du ønsker mere beskyttelse i tilfælde af en ulykke eller et fald på pisterne, skal du vælge en model med hård skal. Du kan stadig have en vis bevægelighed, hvis du vælger softshell-modeller, der er lettere end de fleste hardshell-modeller.

Hjelme med halvskaller giver et middelhøjt beskyttelsesniveau, samtidig med at de er lette nok til at bære rundt på, når du ikke længere har brug for dem. Uanset hvilken type der er bedst til dine behov, skal du sørge for at læse anmeldelser, før du køber en online eller i en butik i nærheden af hvor du bor. Du kan finde ud af forskellige oplysninger i forhold til hvad der er mest gavnlige ved hver type hjelm, og hvad forbrugerne mener.

Vælg en hardshell-skihjelm, hvis du vil have mere beskyttelse

Lette softshell-hjelme giver stadig en vis beskyttelse, men er lettere at bære rundt på, når de ikke er i brug

Halvskålsmodeller giver et middelhøjt beskyttelsesniveau og er lette, så de ikke påvirker dine bevægelser under skiløbet.

Sådan finder du den rigtige størrelse skihjelm?

  1. Tag et stykke tape eller en form for rem, ca 1 cm over dit øjenbryn og rul det omkring hovedet. Herved har du fundet omkredsen på dit hoved og dermed størrelsen du skal have.
  2. Prøv hjelmen på – når du har hjelmen i hånden, om det er i skibutikken eller du lige har fået den hjem. Så skal du prøve din skihjelm på, det er vigtigt den sidder tæt og ikke kan rutsje rundt på hovedet, gør den det er den for stor. Den må ikke sidde og presse, den skal sidde behageligt men tæt.
  3. Ryst dit hoved – når du ryster dit hoved, vil du mærke om hjelmen sidder tæt. Derved mærker du også hurtigt om den rutsjer rundt på hovedet. Du kan også tage dine hænder, og rykke frem og tilbage, følger din hovedbund med, så har du størrelsen der passer, gør den ikke er den måske for stor.

Vægt af skihjelme. Dette er et godt mål for, hvor godt dit hoved vil være beskyttet på pisterne, da lettere hjelme normalt er mere komfortable i længere tid og giver større beskyttelse mod stødkræfter fra fald eller kollisioner. Det er også værd at overveje, hvor meget ventilation du vil have i den valgte model, da dette kan påvirke komfortniveauet under anstrengende udendørsaktiviteter.

Generelt har modeller, der bruger polycarbonatskaller, tendens til at give bedre luftgennemstrømning end modeller lavet af ABS-plast på grund af tyndere skillevægge og større ventilationsåbninger, som giver mere luftcirkulation inde i hjelmens indre. Derudover er polstringsmaterialer som f.eks polyurethan – eller polystyrenskum vil også påvirke komforten, mens en justerbar hagerem kan forbedre sikkerheden og forhindre, at hjelmen glider af ved fald.

Hvordan finder man den rigtige størrelse skihjelm til et barn?

Det gør du simpelthen, ved at vurdere eller få ekspert hjælp til det. Det er vigtigt du køber den så den sidder til hovedet, så den beskytter. Men den skal samtidig ikke sidde og gøre ondt.

Dit barn, vil have svært ved at fortælle dig om den sidder godt – de vil måske mere kigge på farven og allerede har forelsket sig i en model.

Hvordan skal en skihjelm sidde?

Det er vigtigt din hjelm sidder til, så den beskytter dit hoved ved kollisioner eller fald på pisten. Derfor må du ikke købe din skihjelm for stor eller for lille – den skal passe.

Den skal dermed sidde vandret, så den ikke kan flyve bagover på dit hoved.

Du skal samtidig sikre dig at der ikke er mellemrum fra din pande til toppen af dine ski goggles, for at forhindre forfrysninger i hovedet på de kolde dage. Det sikre dig også at dine skibriller ikke hopper op og ned.

Justeringssystemer i skihjelme

Der findes flere forskellige justeringssystemer, alt efter hvilken model, hvilket brand og hvilken snowboardhjelm man vælger.

Boa – du kender måske boa systemet fra dine salomon sko, dine snowboardstølver mm. BOA systemet fungere som et lille hjul med et kabel i, så du blot skal rulle på hjulet for at spænde til. Det er systemet vi vil anbefale. Det er det nemmeste og hurtigste at justere.

Klik af – det her er for dig som gerne vil køre med en ski hue. Her kan du klikke noget af, og nemt sætte det på igen.

Klassiske – her er det du kender fra din cykelhjelm, men kan justere den ved af skubbe frem og tilbage i bagenden.

Custom air fit – et af de nyere systemer, som fungerer lidt som et “pandebånd” som du kan regulere og justere som det passer dig.

Ventilation i snowboard eller skihjelm?

Der findes som sagt flere forskellige typer af skihjelme, skal den se smart ud eller skal funktionerne være smarte.

Nærmest alle hjelme har en form for ventilation, for at du får vind og luft til hovedet, samt man ikke kommer til at svede helt vildt.

Der findes 2 typer for ventilation:

Standard: Det er skihjelmene hvor det er implementeret i.

Justerbar: Den justerbare, kan du regulere så der kommer lidt udluftning eller ingen udluftning.

Skal man udskifte sin hjelm efter nogle år?

Det er vigtigt at nævne, en skihjelm skal selvfølgelig udskiftes. De fleste skihjelme producenter og eksperter siger 3-5 års levetid, det er simpelthen fordi at din snowboardhjelm. Har du været på skiferie og du ved din hjelm har taget mange slag, bør du overveje at skifte den ud. Som minimum, tjek op på om der er revner i skallen og skummet indeni.

Det svarer lidt til at står din bil stille i mange år i en lade og ikke bliver brugt, så bliver materialerne stadig ældre.

Også stiller du nok dig selv det spørgsmål, jamen hvad hvis jeg aldrig vælter? Materialet i en skihjelm bliver også udfordret ved at du sveder, dit hår, dit rengøringsmiddel.

Det er også grunden til at skibutikkerne, udskifter deres skihjelme efter 1-3 sæsoner.

Hvordan tjekker jeg om min hjelm skal skiftes?

Vi anbefaler altid at man gennemgår sin hjelm igennem efter slitage eller revner, det kan gøres ved at tage polstringen ud.

Du skal tjekke op på din lås altså spændet, som sikre at din hjelm ikke klikker ud når du falder. Har du oplevet at den er hoppet ud af låsen nemt, bør den skiftes.

Til børn: du skal sikre dig at hjelmen ikke er blevet for lille.

Vælter man er der så noget og hente hos producenten?

Nogle beskyttelses skifirmaer tilbyder faktisk at give en god på, på en ny skihjelm hvis den flækker i et styrt inden for garantien. I og med de er lavet til at man skal kunne vælte, så skal de også give en form for sikkerhed.

Hvordan ser man om en snowboard og skihjelm er sikkerheds godkendt?

Der findes flere forskellige af de her institutioner som tester skihjelme inden de lander i skibutikkerne. Nærmest alle hjelme som du finder i skibutikkerne rundt i verden er sikkerhedsgodkendte. Der findes nogle park hjelme, som er mindre sikre men de ser mere “cool” ud.

EN 1077A/B – er et certifikat for at en skihjelm er testet.

ASTM F2040 – har lidt strængere krav, for at teste ski og snowboardhjelme.

Hvem laver gode skihjelme?

Salomon sortt
Anon logo
POC logo
Sweet Protection logo
Oakley logo
Smith Optics Logo