Hvordan lærer man at stå på snowboard?
Jesper S.
on januar 17, 2022

Hvordan lærer man at stå på snowboard?

Er det første gang du skal på skiferie og ikke har stået på hverken ski eller snowboard før, så anbefaler vi klart at du bruger pengene på at leje en snowboardlærer. Det koster lidt, men er virkelig en investering værd – hvis du gerne vil have en god oplevelse med det.

Vi kommer i artiklen her ind på ting, du skal vide inden du træder i boardet og mens du lærer.

Tips inden du skal lærer at stå på snowboard

  • Lej dit første snowboard, og ikke køb noget brugt. Det er vigtigt du får et begynder board som er blødt og ikke stift i flexet, du skal samtidig have skarpe kanter på det. Så lad hver med at køb noget brugt billigt på Facebook, fordi du tænker det er billigere end at leje
  • Køb dig beskyttelses grej som rygskjold, evt. knæbeskyttere som du kender fra håndbold eller volley. Hoftebeskyttere er særdeles gode i starten når man lærer, da mange snowboardere i starten nærmest bruger mere tid på at sidde ned og få våd bagdel end at stå på pisten. Du har selvfølgelig altid skihjelm på.
  • Forventnings niveau, lad hver med at tro du kan lærer at stå på snowboard på en time eller 2. Gør dig klar på nogle knubs og skræmmer, fordi du kommer til at vælte og der er ikke puddersne midt på pisten hvor du skal lærer at stå på snowboard
  • Se hvordan andre gør, se en masse Youtube inden du tager hjemmefra – eller brug tiden i bilen, bussen eller i lufthavnen på at blive klogere omkring snowboarding.

lær at stå på snowboard

Hvad skal du lærer når du står på snowboard?

  1. Du skal lærer at spænde, åbne og låse dine bindinger – start med at sidde ned og gøre det, når du bliver bedre kan du gøre det mens du står op, når du har lært at holde balancen.
  2. Glinding/slideing, du skal lærer hvordan du skubber dig frem på pisten hvis du går i stå på et fladt stykke. Her spænder du op så du enten står regulær eller goofy, og kun har front foden i snowboardet, så du er klar til at skubbe med bagbenet. Herefter skal du stille foden som du ikke har i boardet foran din snowboardbinding som sidder bagerst. Anbefaling her, vil være at have en stump pad, en stump pad er sådan en hvor du kan stå oven på den uden at din fod glider af boardet.
  3. Du er nu klar til at tage liften, du kan læse mere om typer af lifte her. Er det en T-lift eller en tallerken (rund) lift, som er hos mange mindre skisportssteder – her skal du bruge det som du har lært ovenfor med at glide på boardet og bruge din balance. I alle lifter har du som snowboarder kun den ene fod i boardet og klikker den anden i når du rammer toppen af bjerget. Vigtigst her er at du ikke tror du skal sætte dig på den, den trækker dig – men kræver du holder balancen.
  4. Skal du med en stolelift, så sidder du ned dine front fod er i boardet. Ens board kan føles lidt tungt, men du kan sætte det op på sådan en dims du kan sætte boardet på. Som snowboarder bruger dit board mere plads end skiløbere. Så i alle stolelifte anbefaler vi dig som nybegynder at du søger ud i siderne af liften, da når du skal af liften vil det virke ukomfortabelt til at starte med da nogle lifter går hurtigere end andre, og i gerne vil at liften alle sammen uden af vælte sammen. Men når du skal af liften skal du bruge balancen og sætte din fod foran den anden binding. Så glider du ligeså let og kan herefter sætte dig klar og lukke bindingen og gøre dig klar til at lære rigtigt at stå på snowboard med fart på.

Lær at bremse på snowboard som det første

Bremse er det første element, find en pist som passer godt til du kan få lidt fart på men som ikke er for stejl at starte på. Herefter stiller du dig op så boardet står på langs og du kigger lige frem ned af pisten, herefter bruger du dine tæer – som snowboarder bruger du dine tæer og dine hæle i alt hvad du foretager dig. Du skubber dine tæer op og skubber lidt i dine hæle, så snart du skubber lidt med dine hæle, så kan du mærke at du kommer til at bremse. Brug din første tur på at mærke kanten på dit board og pres den lidt hårdere når du føler dig komfortabel.

Brug dine arme til at holde balancen og ikke hav dem nede af siden. Så snart du har lidt kontrol over hvordan du bremser, tager du den til næste step, hvor du begynder at glide den ene ende af boardet lidt ned pisten for at få lidt fart på, her efter bremser du med den fod du har bagerst. Sådan forsætter du så med den anden side, hold dine arme oppe for at holde balancen, det hjælper.

Når du så har kontrol over hvordan du bremser mens du kigger ned af pisten, så skal du lære hvordan du bremser mens du kigger op af pisten. Her ligger du dig ned på ryggen drejer rundt som du vil gøre i sengen og ligger nu på maven, så du kigger op af pisten. Nu skal du lære at bremse på den anden side – her bruger du i stedet for hælen din frontfod og dine tæer. Så snart du har kontrol i det, så er du klar til at sjove – nemlig at få fart og vende på boardet.

At bremse i lang tid af gangen kan gøre ondt i fødderne, derfor er det også sjovest at få lidt fart på og lave nogle sving på snowboardet.

Når du får kontrol over det, så er du klar til at skulle lave dit første vend. Det kan være lidt svært at forklarer hvordan du gør, vi prøver – men anbefaler du ser Youtube videoer eller ser hvad andre på pisten gør. Bedst er at leje en snowboardinstruktør. Men vi prøver, du bruger dine arme ved at holde dem helt lige, ligesom en jesus på et kors. Det er for balancen, gør dig lidt blødere i dine knæ, så du ikke er helt stiv i kroppen – du må ikke læne dig for langt frem. Du bruger nu det du lærte fra at bremse fra side til side med lidt fart, nu tager du det steppet videre og tager lidt mere fart på og prøver at svinge, brug dine arme og kig den vej du vil, så følger boardet med.

hop på snowboard

Øvelse gør mester

Nu har du lært basic af hvordan man står på snowboard, nu er det om at udfordre dig selv og svinge og dreje konstant. Ved at svinge og dreje så brug pisten og push dit board så du lærer det at kende. Buttertricks, snowparker, half pipe, store hop, rails og tricks på et snowboard, er ikke noget du skal bruge tid på, under din første skiferie på snowboard.

Husk nu beskyttelse, snowboarding giver knubs – rygskjold er et must have.

 

Jesper S.

Om Jesper

Ejer & founder af Skier.dk - Skier.dk startede grundet min store passion for skisporten. Min bedste oplevelse på snowboard må være i Tignes i 2019-2020 sæsonen, hvor der landede 70 cm sne på 2 dage. - Det vil glæde mig hvis du vil dele dine oplevelser på ski, under vores forum. Ses på pisten 🙂
Skiferie pakkeliste

træt af og glemme vigtige ting til skiferien?

Få den “ULTIMATIVE” og mest gennemførste pakkeliste.

Du kan altid afmelde dig igen.

Vignette - Vejafgifter på skiferien
mar 06 2023

Vignette, motorvejsafgifter og miljøzoner – Europa

Det er vigtigt af have styr på de forskellige vejafgiftsregler rundt i Europa, når man...
Skiferie med børn i Norge
mar 05 2023

Skiferie i Norge med børn

Norge er et perfekt land for skiferie, for familier med børn, da landet har så mange...
Skiferie med børn i Sverige
mar 05 2023

Skiferie i Sverige med børn

At tage på skiferie i Sverige med børn kan være en fantastisk oplevelse for hele...
Skiferie med børn i Østrig
mar 05 2023

Skiferie i Østrig med børn

En skiferie til Østrig med børn kan være en fantastisk oplevelse for hele familien....
Skiferie med børn i Frankrig
mar 05 2023

Skiferie i Frankrig med børn

Frankrig har noget af Europas bedste skiløb, vi vil herunder give dig vores bud på en...
Skiferie med børn i Italien
mar 05 2023

Skiferie i Italien med børn

Italien er en fremragende destination for en skiferie med børn. Med masser af...
Skiferie med børn i Schweiz
mar 05 2023

Skiferie i Schweiz med børn

Schweiz er også en fantastisk destination for skiferie med børn. Landet byder på nogle...
mar 05 2023

11 Bedste afterskisteder i Østrig

Når man vælger en skidestination, handler det ikke kun om pisterne for mange nattelivet...
Bedste afterskisteder i Frankrig
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Frankrig

Frankrig byder på forskellige steder, der kan være alt fra ikoniske vinbarer til dansere...
Bedste afterskisteder i Spanien
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Spanien

Spanien som regel kendt for sine fantastiske strande og hav om sommeren. Om vinteren...
Bedste afterskisteder i Tyskland
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Tyskland

Tyskland er kendt for sin kultur, arkitektur, Berlin og Schwarzwald - selvfølgelig også...
Bedste afterskisteder i Tjekkiet
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Tjekkiet

For at få en komplet skiferie er det nødvendigt med en afterskioplevelse. Ud over at se...
Bedste afterskisteder i Andorra
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Andorra

Andorra byder på en unik skioplevelse i Europa. De pyrenæiske bjerge har et storslået...
Bedste afterskisteder i Italien
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Italien

Når man besøger Italien, kan man opleve nogle af de afterskisteder i Europa, som...
Bedste afterskisteder i Norge
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Norge

Norge er kendt for at have nogle af de bedste skiområder i Nord Europa, de er særligt...
Bedste afterskisteder i Sverige
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Sverige

Afterski er en vigtig del af en skiferie for mange, og det kan være en fordel at vælge...
Bedste afterskisteder i Schweiz
mar 05 2023

Bedste afterskisteder i Schweiz

Når det kommer til afterski, har Schweiz nogle af de bedste muligheder i Europa, lige...
Valle d'Aosta
jan 10 2023

Valle d’Aosta – Italiens bedste skiområder

Aosta den mindste region i hele Italien, både målt på størrelse og indbyggere. Men det...
Skiferie betyder skiudstyr
nov 04 2022

Skiferie betyder skiudstyr

Skiferie betyder skiudstyr Måske har du gået med overvejelserne længe. Skal man tage på...
Skiferie i uge 17
okt 22 2022

Skiferie i uge 17

Skiferie i uge 17, absolut sidste uge på ski i sæsonen Skal du have de sidste uge af...