Vælg en side
Sværhedsgrader af pister på skiferien
on november 21, 2021

Der kan køres på ski eller snowboard på en lang række forskellige sværhedsgrader af pister. Alt efter hvor du tager hen af destination og land, kan du finde dig selv på velpræperede pister.

Alt efter hvor du tager hen, så vil det svinge om der er træer mellem pisterne eller der er klipper. Når der er træer på begge sider så er det typisk at pisterne ligger under de 1000 højdemeter. Tager du til Frankrig så er meget af skiløbet på de store destinationer i over 1000 meters højde og derfor ser man ikke så mange træer som man fx ser i Østrig, Sverige eller Norge. Gletsjer skiløb sker også tit på områder uden træer.

Det kan variere fra destination til destination, og snefaldet variere også meget af destinationen. Japan er kendt for deres store mængder snefald, hvor der historisk set på nogle af destinationerne lander op mod 18 meter sne i løbet af en sæson.

Pisternes forskellige hældninger

Pisterne varierer meget i stejlhed. På nogle skisportssteder er næsten alle pisterne så lette, at de kan klares af en person, der lige er kommet fra første dag på skiskolen. I andre ski områder er det meste af terrænet kun for næsten øvede. Men på de fleste skisportssteder kan du vælge mellem en bred vifte af pisternes stejlhed, der passer til alle niveauer.

Man kan ikke altid regne med farverne, for i nogle skiområder kan en blå pist godt ligne det som du umeldbart vil kalde en rød og omvendt. Derfor vil du hører fra nye på ski eller snowboard at, den her er godt nok stejl og at den ikke er blå. I og med man står på et bjerg og ingen pister er ens, kan man ikke altid regne med de her farver – men oftest kan du.

Variation af piste sværhedsgrader

Pisterne er lagt ind på pistekortet i forskellige farver, alt efter hvilket land man besøger. Men de meste kendte for os europæere er det – Grøn (begynder), Blå (let øvet), Rød (erfaren), Sort (ekspert).

Der er forskel på om man tager på skiferie her i Europa eller om man tager til fx USA eller Canada hvor de fx. ikke bruger røde pister. Her i artiklen har vi dog udgangspunkt i europæiske pister.

Grøn (begynder) – Grønne pister er for begyndere og helt nye på ski, det er her man starter hvis ikke man starter på det som kaldes børnebakken. Forskellen på børnepisten og grønne pister er at på børnebakken kommer man ikke hvis man er over en vis alder.

Blå (let øvet) – De blå pister er for dig som har lært at stå på ski og nu har en forståelse for hvordan du bremser og hvordan du drejer fra side til side. Hermed er du klar til at få lidt mere fart under dine ski. Blå pister er som regel brede og har god plads, så der er plads til alle.

Røde (erfaren) – Nu har du lært at carve og styre dine ski. Du er en erfaren skiløber som kan tage ansvar på pisten og gøre plads til dem som er dårligere og bedre end dig selv, du har kontrol over dine ski og kan klare situationer på bjerget hvor det måske bliver lidt stejlere end du plejer. Du er hermed en erfaren skiløber.

Sorte (ekspert) – I og med sort er den sværeste og stejleste pist som er markeret på pistekortet, så kan den variere meget i hældningen. Derfor skal man virkelig tænke om man er klar til de sorte pister, for du kan få rigtig meget fart på og derfor kræver det at du har fuld kontrol og meget erfaring fra de røde pister inden du bevæger dig ud på de sorte pister.

Mange af de sorte pister kan ikke klargøres og præpareres i løbet af hver nat, grunden til det er fordi de er så stejle at pistemaskinerne ikke kan køre på dem. Derfor kan det også hurtigt blive pukkelpister.

“Off-pist” (vovehalsen) – Offpist skiløb er for folk, der ønsker at gå ud over de grundlæggende og afmærkede pister. Det kræver særligt udstyr, færdigheder, en guide, forberedelse, information samt kendskab til skiområdet og det indebærer ekstra risici. Det kan se super sjovt ud og er du lidt en vovehals som elsker at prøve nye ting, så er offpist det næste step hvis du synes de sorte pister begynder at kede dig.

Det anbefales at du som minimum har udstyret i orden, hvis der skulle ske noget. Det anbefales også man gør brug af en skiinstruktør eller guide som kender området – de ved hvad der skal gøres hvis noget går galt og de ved hvad der er på den anden side af bjerget – eller hvordan du kommer ned så du kommer til en pist. Skal du hentes af snepatruljen, så kan det hurtigt koste dig mange penge, hvis det er selvforskyldt.

Når man tager på offpist, så gør man det altid mere end 1 person. Aldrig tag offpist alene.

Sikkerheden i skiområderne

Sikkerhed er alfaomega – ingen skiområder vil have på sig at en lavine er skyld i skade på mange mennesker, eller i værste fald nogen som må lade livet på deres skiferie. Det vil for alle ski resorts være en dårlig sag, da det typisk vil ramme mange forsider hvis det går galt.

På dage med meget snefald, vil man opleve at pisterne kan åbne senere og man vil høre de her kæmpe store brag. Når man hører dem, så er det fordi skipatruljerne er ude at sprænge laviner for at folks sikkerhed er så høj som muligt.

Med sikkerhed, så betyder det også at områder på pister hvor der kan være rigtig glat og iset bliver mærket op og afskærmet, så man ikke styrter med høj fart grundet det kan være spejl glat.

Skipatruljerne er svaret på bjerg politiet, det er dem som kan inddrage dit liftkort, hvis du brager direkte ind i en og skader en, eller hvis du ræser ned af bjerget med 100 km’t uden nogen form for kontrol. Det er dem som holder øje med bjerget og dem som henter dig hvis uheldet skulle være ude og man slår sig rigtig hårdt – så kommer de altså på en snescooter.

Om Jesper

Ejer & founder af Skier.dk - Skier.dk startede grundet min store passion for skisporten. Min bedste oplevelse på snowboard må være i Tignes i 2019-2020 sæsonen, hvor der landede 70 cm sne på 2 dage. - Det vil glæde mig hvis du vil dele dine oplevelser på ski, under vores forum. Ses på pisten 🙂
Skiferie pakkeliste

træt af og glemme vigtige ting til skiferien?

Få den “ULTIMATIVE” og mest gennemførste pakkeliste.

Du kan altid afmelde dig igen.

Overblik over typer af skilifter
nov 21 2021

Overblik over 7 typer af skilifter

Din skiferie er kun så god som den tid, du tilbringer på pisterne, og de store...
nov 07 2021

Ultimativ guide til god afterski i alperne

Ultimative guide til god afterski i alperne Danskerne er kendte for at give den gas, når...
14 tips - Sådan planlægger man sin første skiferie
sep 07 2021

14 tips – Sådan planlægger man sin første skiferie

Hvordan planlægger man sin første skiferie? Det er ikke så enkelt at planlægge en...
Hvordan lærer man at stå på ski
sep 07 2021

Hvordan lærer man at stå på ski?

Hvordan lærer man at stå på ski? Tag lektioner. Det er ikke svært at stå på ski, men det...
Paragliding på ski
sep 07 2021

Paragliding på ski

Paragliding på ski Paragliding på skiferien, er for dig som elsker smuk natur....
Hvad er heliskiing
sep 07 2021

Hvad er heliskiing?

Hvad er Heliskiing?  Heliskiing er en type skiløb, hvor du bliver transporteret med en...
Hvad er kite skiing snowkiting
sep 07 2021

Hvad er kite skiing / snowkiting?

Hvad er kite skiing? Kite skiing minder rigtig meget om kitesurfing, som er vandsportens...
Hvad er catskiing
sep 05 2021

Hvad er catskiing? 

Om CatskiingCatskiing er en spændende type af skisport, der kombinerer skiløb og...
apr 12 2021

Backpacking – Alternativ til skiferie

Backpacking -  Alternativ til skiferienI sommerperioden smelter sneen desværre, og de...
Kælkebakker i Danmark
jan 13 2021

Kælkebakker i Danmark

Sneen vælter ned over DanmarkDet meste af Danmark er lukket ned, vi kan ikke komme på...
jan 07 2021

9 Skiferie tips til Begynderen

9 Skiferie tips til BegynderenEr man helt ny i gamet og skal på skiferie for første...
dec 31 2020

Hvad er X Games?

Om X GamesX Games er ekstrem sports svar på Champions League. X Games afholder...
dec 28 2020

Hvordan undgår man skader på skiferien?

Hvordan undgår man skader på skiferien?For at man kan minimere chancerne for at få...
dec 23 2020

Guide om Skistave

Guide - om skistaveDer findes skistave til langrend, park, piste, offpiste – alt efter...
dec 17 2020

Skal Man Skaffe Et Par Rulleski

Rulleski når det er bedstNår vi rammer perioden på året hvor der kun er sommer ski på...
nov 14 2020

Guide – Burton Step On

Om Burton Step onRevolutionen for snowboardere skete i 2017-2018 sæsonen, hvor Burton...
Hvordan bliver man skiinstruktør
sep 22 2020

HVORDAN BLIVER MAN SKIINSTRUKTØR?

GUIDE TIL DIG, DER ØNSKER AT BLIVE SKIINSTRUKTØR! Skiinstruktører eller...
Turen går til momondo
sep 22 2020

Turen går til Momondo

Turen går til momondoNej, det er ikke en feriedestination. Til gengæld er det en app,...
Valfjället er børnevenlig
sep 22 2020

Valfjället er børnevenlig, med fair priser

Valfjället er børnevenlig og har konkurrencedygtige priserSøger du en hyggelig og...
Husk solcreme på skiferien
sep 01 2020

Husk Solcreme på Skiferien

Husk solcreme på skiferienMange, der tager på skiferie for første gang, tænker ikke...